Prezentuję dziś przepyszne amerykańskie mini szarlotki, czyli apple pie, a dokładnie mocno maślane kruche ciasto i jabłka pokrojone w cienkie paseczki. Delikatne, nie za słodkie kruche ciasto w połączeniu z pysznymi soczystymi jabłkami daje wyjątkowy smak szarlotki.Inspiracją do powstania mini szarlotki była życzliwość marki Garneczki.pl
Składniki na ciasto kruche:
- 100 g schłodzonego masła
- 90 g cukru pudru (0,4 szklanki)
- 200 g mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
Masło siekamy z cukrem, solą i mąką a następnie dodajemy jajko. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji, formujemy placek, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Zimne ciasto wałkujemy na grubość 3 mm podsypując lekko mąką. Przygotowujemy foremki do małych lub większych babeczek, smarujemy je masłem, oprószamy mąką. Ciastem wykładamy foremki na babeczki. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200ºC na złoty kolor. Wyjmujemy i wystudzamy.
Nadzienie jabłkowe:
- 500 g jabłek
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki cukru
- cynamon
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w paseczki. Wrzucamy do garnka i dodajemy masło, cukier, cynamon. Chwilę podgotowujemy, by jabłka lekko zmiękły.
Beza:
- 3 białka
- 150 g o cukru
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając do momentu gdy masa będzie sztywna i błyszcząca,
Ponadto:
- 200 g malin
Do podpieczonych kruchych babeczek nakładamy nadzienie jabłkowego. Na wierzchu każdej babeczki układamy 4 maliny. Masę bezową przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na każdą babeczkę dużą porcję bezy. Pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 30 minut. Smacznego!
Foremki do tartaletek z wyjmowanym dnem stalowe TESCOMA DELICIA
Forma do tarty to produkt, który musi znaleźć się w każdej kuchni. Przygotujemy w niej zarówno słodkie wypieki z owocami i bitą śmietaną, jak i wytrawne dania obiadowe z kurczakiem czy warzywami. Forma umożliwia równomierne wypieczenie kruchego spodu ciasta, bez obaw o przypalenie. Ciasto posiada charakterystyczne falowane brzegi, co nadaje mu wyjątkowego wyglądu.
Ojoj ale cudowne 🙂