Dziś podzielę się z Wami przepisem na pyszne migdałowe gwiazdeczki. Idealnie sprawdzą się jako słodki prezent dla rodziny i znajomych.
Składniki:
- 3 białka
- 1 szczypta soli
- 250 g cukru pudru, przesianego
- 350 g zmielonych migdałów
- ¼ szklanki mąki pszennej
Składniki na lukier:
- Szklanka cukru pudru
- Białko z jajka
Przygotowanie:
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub matą silikonową. Białka ubijamy na sztywno z solą, dodajemy partiami przesiany cukier puder i dalej ubijamy. Gdy masa będzie gęsta i lśniąca dodajemy zmielone migdały i mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na około 7 mm grubości, wycinamy kształt gwiazdek. Pieczemy 6 minut w 180 stopniach. Każdą gwiazdkę lukrujemy lukrem.
Lukier królewski:
W misce miksera ubijamy białko na sztywno pianę a następnie dodajemy stopniowo cukrem pudrem. Wystudzone gwiazdeczki dekorujemy lukrem królewskim
Smacznego:)