Puszysty biszkopt z masą śmietanową, i pierniczkami typu Katarzynki. Efektownie wyglądające i proste w przygotowaniu, znakomite dla smakoszy pierniczków.
Składniki
Ciasto:
- 25 dag masła
- 4 jajka
- 1/4 szklanki miodu
- 1/4 szklanki esencji z herbaty
- 2 szklanki mąki
- 10 dag cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 przyprawa do piernika
- 1 starta marchewka
Masa pomarańczowa:
- kostka masła
- 2 kisiele pomarańczowe z cukrem
- 2 szklanki soku marchewkowego
- 1 galaretka pomarańczowa
Masa śmietanowa:
- 0,5 l. śmietany kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo
- 40 dag pierników w czekoladzie
- 1 suszona starta marchewka
Sposób przygotowania:
Ciasto: Mąkę mieszamy z sodą i przyprawą do piernika. Masło ucieramy z cukrem. Cały czas miksując dodajemy stopniowo żółtka. Dodajemy marchewkę, miód, esencję i wsypujemy sypkie składniki. Z białek ubijamy pianę a następnie delikatnie mieszamy z ciastem. Cisto pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach C około 25 minut.
Masa pomarańczowa: Masło roztapiamy w garnuszku na wolnym ogniu. Kiśle rozprowadzamy w soku, dodajemy rozpuszczone masło. Zagotowujemy cały czas mieszając. Dodajemy galaretkę rozpuszczoną w pół szklanki gorącej wody. Mieszamy. Masę marchewkową studzimy, tężejącą wykładamy na wystudzone ciasto i wykładamy pierniczki. Wstawiamy do lodówki, żeby masa całkowicie zastygła.
Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodając cukier i przestudzoną żelatynę. Gotową masę wykładamy na wystudzoną masę marchewkową. Tak przygotowane ciasto dekorujemy suszoną wcześniej startą marchewką. Ciasto schładzamy w lodówce.
Marzą Ci się wspaniałe wczasy? Zaplanuj już dziś swój urlop. Hiszpania to idealny wybór! Biuro podróży Direct Spain Tour zabierze Cię w podróż pełną atrakcji – sprawdź ofertę!. Oferty last minute, tanie wakacje ☀ i ekskluzywne wycieczki, wczasy w Hiszpanii!