Dzisiaj zapraszam na przekąskę w stylu francuskim .To pomysł na urozmaicenie śniadania, a także na sycący obiad bądź aromatyczną kolację, a nawet lekką przekąskę.
- 40 dag kurek
- 1 cebula
- 8 jajek
- 2 łyżki kukurydzy
- 4 plasterki szynki
- Pół czerwonej papryki
- 4 łyżki śmietany 18 proc.
- łyżka kaszy manny
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- łyżka masła
- masło i bułka tarta do formy
- sól, pieprz, słodka papryka
Sposób wykonania:
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy na niej cebulę. Dodajemy oczyszczone, opłukane, osączone na sicie kurki, pokrojone w kostkę paprykę i wędlinę oraz kukurydzę. Doprawiamy całość według uznania. Smażymy na ogniu około 10 minut, aż cały płyn z grzybów odparuje. Przestudzamy. Jajka ubijamy ze śmietaną, wymieszaną z kaszką. Masę jajeczną doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy szczypiorek. Kokilki lub foremki do mufinek wysmarowujemy masłem, wysypujemy tartą bułką. Wkładamy farsz kurkowy i zalewamy masą jajeczną. Kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut, aż masa się zetnie. Smacznego!
Aj, pierwszy raz widzę takie cudeńko, ale patrzę na składniki i dochodzę do wniosku, że musi być pyszniutkie! Jak tylko będę miała kurki, to wypróbuję 😀
Zgadzam się z Natalią, też pierwszy raz spotykam się z takim czymś i właśnie patrząc na składniki – to musi być pyszne! Wygląda rewelacyjnie 🙂 Muszę koniecznie spróbować 🙂