Święta za pasem macie już ubraną choinkę? a może nie macie pomysłu jak ją ubrać? Dzielę się przepisem na smaczne, kruche ciasteczka ze słodkim witrażem, które mogą służyć także jako dekoracja świątecznego stołu oraz jeden z elementów naszej choinki.
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- Pół kostki masła
- 1 szklanka miodu
- 5 łyżek syropu klonowego
- Szklanka cukru pudru
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 jajko
Dodatkowo:
- 150 g różnokolorowych landrynek
- foremki różnego kształtu
Sposób przygotowania:
Masło ucieramy z cukrem pudrem a następnie dodajemy miodu oraz syropu klonowego i miksujemy do połączenia. W dużym naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i jajko. Następnie wlewamy przygotowaną wcześniej masę. Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto, owijamy go folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 1 godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto na oprószonej mąką stolnicy i wycinamy ciasteczka z foremek różnego kształtu. Chcąc zrobić witraże wycinamy pierniczki z otworami w środku. Do środka nakładamy rozkruszone landrynki. Jeśli pierniczki mają być zawieszone na choince należy przed pieczeniem zrobić otworki wykałaczką. Wykrojone ciasteczka układamy na natłuszczonej foremce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 12-15 minut.