Pierś z kurczaka z ananasem i serem żółtym to alternatywa dla tradycyjnych kotletów schabowych. Świetne połączenie delikatnego mięsa, egzotycznego ananasa i swoistego smaku jarzębiny daje nam niezwykłe połączenie  będące idealną propozycją na niedzielny obiad. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania dania znajdziecie w sklepie Stovit,oraz Helio. 

Składniki

  • 1 pierś z kurczaka podwójna

Marynata:

  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miodu Sweet& Fit Stovit
  • Sok z połowy cytryny
  • Przyprawa do kurczaka, sól, pieprz

Panierka:

  • 2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki mąki
  • tłuszcz do smażenia.

Dodatkowo:

Przygotowanie:

Każdą z piersi przecinamy na pół, tak aby powstały cztery podobne kotlety. W razie potrzeby lekko rozbijamy. Pokrojone kotlety marynujemy i odstawiamy na dwie godziny do lodówki. Następnie obtaczamy w jajku i w bułce tartej. Każdy kotlet smażymy na rumiany kolor z dwóch stron. Następnie wykładamy kotlety na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na każdego kotleta kładziemy plasterek sera i ananasa. Pieczemy przez ok. 15 min. do 180°C.  Kotlety doskonale smakują z łyżeczką jarzębiny.

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

19 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

0 Comment

Recent posts

,,Pączki dyniowe’’

Posted on Lut - 27 - 2019

0 Comment

,,Kotlet po hawajsku z...

Posted on Sty - 6 - 2019

0 Comment

,,Oszukane przepiórcze udka”

Posted on Gru - 29 - 2018

0 Comment