Pierś z kurczaka z ananasem i serem żółtym to alternatywa dla tradycyjnych kotletów schabowych. Świetne połączenie delikatnego mięsa, egzotycznego ananasa i swoistego smaku jarzębiny daje nam niezwykłe połączenie będące idealną propozycją na niedzielny obiad. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania dania znajdziecie w sklepie Stovit,oraz Helio.
Składniki
- 1 pierś z kurczaka podwójna
Marynata:
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu Sweet& Fit Stovit
- Sok z połowy cytryny
- Przyprawa do kurczaka, sól, pieprz
Panierka:
- 2 jajka
- 4 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki mąki
- tłuszcz do smażenia.
Dodatkowo:
- 4 krążki ananasa z puszki Helio
- 4 łyżki jarzębiny do mięs i serów Stovit
Przygotowanie:
Każdą z piersi przecinamy na pół, tak aby powstały cztery podobne kotlety. W razie potrzeby lekko rozbijamy. Pokrojone kotlety marynujemy i odstawiamy na dwie godziny do lodówki. Następnie obtaczamy w jajku i w bułce tartej. Każdy kotlet smażymy na rumiany kolor z dwóch stron. Następnie wykładamy kotlety na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na każdego kotleta kładziemy plasterek sera i ananasa. Pieczemy przez ok. 15 min. do 180°C. Kotlety doskonale smakują z łyżeczką jarzębiny.
Polecam serdecznie 😉