Jaki jest sekret aromatycznego leczo? To proste: przede wszystkim duża ilość świeżych kolorowych warzyw, starannie pokrojonych w niewielką równą kostkę z dodatkiem dobrej jakości parówek, kiełbasy oraz wędzonego boczku. Takie leczo kusi nas nie tylko swoim aromatem ale cieszy również oczy feerią barw i pieści swoim smakiem podniebienie. Leczo to specjalność kuchni węgierskiej i danie które często serwowane jest na naszych polskich stołach.

Składniki

  • 1 średnia cukinia
  • 1 kg parówekDSC_0049
  • 30 dag boczku wędzonego
  • 40 dag cienkiej kiełbaski
  • po pół z każdego koloru papryki( żółta, czerwona, pomarańczowa i zielona)
  • 4 pomidory
  • 2 marchewki
  • 3 duże cebule
  • 4 ząbki czosnkuDSC_0043
  • olej do smażenia
  • 6 łyżek śmietany
  • 1 kostka rosołowa
  • sól
  • pieprz
  • chili

Wykonanie:

Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na oleju. Boczek, kiełbasę i parówki kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Pozostałe składniki również kroimy starannie w drobną równą kostkę. Następnie wszystkie składniki dodajemy do garnka i od czasu do czasu mieszamy. Gotujemy około 30 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną. Dodajemy kostkę rosołową, podprawiamy śmietaną, koncentratem pomidorowym oraz doprawiamy do smaku 🙂

Categories: Dania główne, Przepisy

One Response so far.

  1. Hosting napisał(a):

    Zrobilismy takie leczo w domu. Odstepstwo od przepisu takie, ze na tluszczu z boczku smazylem cebule, a papryke rownoczesnie upieklem w piekarniku, bo szkoda bylo czasu. Pychota.

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

19 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

0 Comment

Recent posts

,, Mini deser z...

Posted on Paź - 18 - 2018

0 Comment

,, Sałatka z pieczarkami’’

Posted on Paź - 8 - 2018

0 Comment

,,Roladki z indyka z...

Posted on Paź - 3 - 2018

0 Comment

,,Pizza z cukinią’’

Posted on Wrz - 6 - 2018

0 Comment