Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, czas więc zacząć planować świąteczne menu. Jego podstawą są jajka. Najczęściej podajemy je w bardzo tradycyjnej formie. Dziś zapraszam na łatwe w przygotowaniu muffinkowe jajka, które ozdobią świąteczny stół.
Składniki
- 6 jajek
- 4 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- foremki silikonowe do muffinków
- 1 rzodkiewka
- szczypiorek
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Foremki sylikonowe smarujemy dokładnie olejem i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Do tak przygotowanych foremek wbijamy delikatnie po jednym jajku i solimy. Zagotowujemy wodę i wlewamy do naczynia do połowy wysokości muffinkowych foremek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 15 minut. Jajka wyjmujemy z foremek i studzimy. Majonez doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe muffinki układamy na półmisku wykładamy majonezem i dekorujemy szczypiorkiem i rzodkiewką.