Lubisz jagodzianki? To jeden ze słodkich symboli lata. Bułeczki są puszyste i mięciutkie, smakują jak te od Babci 🙂 W swoim przepisie wykorzystałam produkty Jamar, Ole! Stovit, oraz ePrezenty
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 600 g mąki pszennej
- 42 g świeżych drożdży
- 20 g miodu
- 10 g cukru
- 2 jajka
- 250 g mleka
- 7 g soli
- 75 g miękkiego masła
Składniki na kruszonkę:
- 100 g mąki krupczatki
- 30 g cukru pudru
- 50 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- 1 słoiczek konfitury Babuni z jagód Stovit
- Jagody
- 1 białko
Przygotowanie:
W naczyniu z ciepłym mlekiem rozkruszamy drożdże, dodajemy dwa jajka, miód, cukier, szczyptę soli, mieszamy i odstawiamy na około 20 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy jednolite ciasto. Następnie odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 20 minut. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, formujemy kulki około 60 gram i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane bułki ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po 10 minutach w naszych bułeczkach formujemy wgłębienia za pomocą dna od szklanki. Jagody myjemy i suszymy. Na każdy placek nakładamy po łyżeczce jagód i konfitury jagodowej, ponownie odstawiamy na 10 min. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę- zagniatamy mąkę z masłem i cukrem. Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy kruszonką. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.