Faszerowane pomidory to doskonały sposób na oryginalną przystawkę lub kolację. Możecie zaserwować je zarówno w wersji wegetariańskiej jak i mięsnej.Inspiracją do  powstania faszerowanych pomidorków była życzliwość Master Cook Handel

DSC_0071 - Kopia DSC_0084 - Kopia DSC_0103 - Kopia

Składniki:

  • 6 średniej wielkości okrągłych pomidorów
  • 15 dag mielonego mięsa drobiowego
  • 15 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • Pół papryki
  • Połowę średniej wielkości pora
  • Szklanka gorącego bulionu
  • łyżka oleju
  • 4 łyżki kaszy kuskus
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie: Pomidory dokładnie myjemy, odkrawamy czapeczki, wydrążamy miąższ z nasionkami. Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy do niej zmiażdżony czosnek i kolejno pokrojone w drobną kostkę warzywa: paprykę, pieczarki i pomidory, drobno posiekany por. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Mięso przesmażamy na oleju, podlewamy odrobiną wrzątku, dusimy pod przykryciem, przyprawiamy. Kuskus zalewamy bulionem , przykrywamy, odstawiamy na 5 min, mieszamy, ostudzamy. Mięso i warzywa mieszamy z kuskusem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy ułożone w naczyniu żaroodpornym pomidorki. Zapiekamy przez ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.

s3_viewer_big_1.prev_4

Categories: Dania główne, Przepisy

3 komentarze so far.

  1. gosia napisał(a):

    Ale smakołyki 🙂 Bardzo pomysłowa dekoracja…robi ogromne wrażenie…nie mogę napatrzyć się na zdjęcia.

    P.S. Czekam na książkę z przepisami i zdjęciami potraw 🙂

  2. Renia_Kow napisał(a):

    Boziu, jakie to piękne! 🙂

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

15 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

0 Comment

Recent posts

,,Kotleciki z indyka i...

Posted on Wrz - 7 - 2017

1 Comment

,,Jagodowa chmurka’’

Posted on Wrz - 4 - 2017

0 Comment

,,Roladki z cukinii i...

Posted on Sie - 23 - 2017

0 Comment