Lubicie batonik ,,Biały Lion’’? Delikatny biszkopt, rozpływający się kajmak z preparowanym ryżem, budyniowa masa i chrupiące orzeszki  z nutą białej czekolady! Inspiracją do powstania ciasta była życzliwość marki Garneczki.pl oraz marki  Piątnica

DSC_0418

Składniki: 

Biszkopt

  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Masa

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 3 łyżki maki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g miękkiego masła

Ponadto

  • 2 puszki masy kajmakowej
  • 60 g ryżu preparowanego
  • 400 g orzeszków ziemnych prażonych niesolonych (kupione tutaj)
  • 3 białe czekolady
  • 3 batoniki,, Biały Lion’’

DSC_0411

Sposób wykonania:

Biszkopt: Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Kiedy będą dobrze ubite dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i lekko mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 C. Piec ok. 30- 40 min.

Masa budyniowa: jajka, cukier i obie mąki miksujemy ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy. Na gotujące wylewamy przygotowaną mieszankę i doprowadzamy do wrzenia. Tak przygotowany budyń pozostawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy wystudzony budyń i krótko miksujemy.

Masa kajmakowa: Kajmak lekko podgrzewamy i mieszamy z ryżem

Biszkopt przekrawamy na pół. Na biszkopt wykładamy masę kajmakową. Na niej rozsmarowujemy 2/3 masy budyniowej. Przykrywamy drugim biszkoptem i rozsmarowujemy na nim pozostałą masę budyniową. Na wierzch wykładamy orzeszki ziemne i polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. A gdy zastygnie układamy skrojone batoniki.

Ciasto wstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki. Smacznego 🙂

DSC_0417

DSC_0458

Do wykonania ciasta wykorzystałam kwadratową tortownicę z przykrywką. Brytfanka będzie niezastąpiona dla każdego miłośnika wypieków.  Idealna do pieczenia smacznych ciast. Produkt wykonany z wysokiej jakości..  Forma nadaje się do użycia w piekarniku, zamrażarce, lodówce. Gorąco zachęcam Was do zakupu takiej tortownicy. Ciasta z niej są po prostu wyśmienite i bardzo się wyróżniają. Wyjątkowo praktyczne w użytkowaniu, idealne do tworzenia smacznych i pięknie wyglądających wypieków! Ta tortownica jest niezastąpiona w kuchni! Tortownica kwadratowa z przykrywką z serii Bake&Take z oferty firmy Kaiser. Bake&Take jest serią form do pieczenia marki Kaiser. Seria charakteryzuje się właściwościami nieprzywierającymi. Posiada ponadto szczelną podstawę, dzięki czemu ciasto nie wycieka z formy. Seria Bake&Take doskonale nadaje się do transportowania wypieków dzięki wytrzymałej pokrywce. Produkt wykonany z blachy odpornej na odkształcenia, pokrytej specjalną nieprzywieralną powłoką, która równomiernie przewodzi ciepło. Dzięki temu wypieki są zawsze perfekcyjne.

Wszystkie akcesoria do pieczenia i inne produkty w tym sklepie wykonane są z wysokiej jakości materiałów. Każdy, kto lubi piec i gotować na pewno zainteresuje się i znajdzie coś dla siebie. Produkty posłużą na co dzień, święta, urodziny jak i spotkania towarzyskie. Formy do pieczenia pozwolą na łatwe wyjmowanie gotowych ciastek i ich dekorowanie będzie czystą przyjemnością. Wystarczy tak niewiele by zachwycić swoich bliskich, którzy zagoszczą przy naszym stole!

Tortownicę i  nie tylko możecie znaleźć na stronie garneczki.pl

s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_lidl

Categories: Ciasta, Desery, Przepisy

7 komentarzy so far.

  1. Uwielbiam ciasto Lion, z resztą jak samego batona 😀 Swietnie wygląda 🙂

  2. Ania pisze:

    jaką blaszkę mogę użyć, jak nie mam kwadratowej? jaki wymiar?

  3. Beata pisze:

    Placek mega mega mega!!!:-)mniammm jeszcze nie raz go upieke;-)

  4. Dominika pisze:

    Ja mam pytanie czy kolejność układania ciasta jest dobrze napisana, bo wydaje mi się , że na zdjęciu jest inaczej… no i potrzeba aż 2 puszki masy i 400g orzeszków?

    • Aga pisze:

      Kolejność jest taka jak w przepisie, co do ilości składników możemy bez problemu zmniejszyć proporcje 😉 Ciasto nie zmieni smaku, jedynie będzie troszkę niższe 😉 Pozdrawiam 😉

Leave a Reply to Ania


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

28 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

Sernik pistacjowy

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

,,Ciasto wiosenne szpinakowe”

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

Deser makowy HELIO 

Posted on Gru - 15 - 2023

0 Comment

Ciasto Balladyna

Posted on Gru - 14 - 2023

0 Comment