Kotlet de volaille to pyszne danie z piersi kurczaka, które przyrządziłam w mojej kuchni dzięki życzliwości marki Przyjemne gotowanie http://przyjemnegotowanie.pl. Mięso tak przyrządzone wychodzi soczyste, mięciutkie i aromatyczne, a skórka chrupiąca. Bardzo polecam wypróbowanie tego przysmaku, jeśli ktoś jeszcze nie robił. Roladki można serwować dowolnie z ziemniakami lub ryżem. Klasyczny i najprostszy de volaille to przede wszystkim mięso i masło z dodatkiem zieleninki, dziś wzbogacony w szynkę i ser żółty.
Składniki na 8 porcji:
• 8 filetów z piersi kurczaka
• 8 plastrów szynki
• 8 plastrów żółtego sera
• pół kostki masła
• 2 łyżki posiekanej pietruszki
• sól, pieprz,
• mąka do obtoczenia
• 4 jajka
• bułka tarta
• olej do smażenia + 1 łyżka masła
Sposób wykonania:
Pół kostki masła mieszamy z posiekaną pietruszką. Mięso rozcinamy na większe płaty, rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Na tak przygotowane kotlety układamy plaster sera, następnie plaster szynki i smarujemy masłem z pietruszką. Zawijamy ciasno w roladkę, zawijając brzegi, by masło w czasie pieczenia nie wypłynęło. Dla pewności spinamy wykałaczkami. tak przygotowane devolaye obtaczamy w mące, następnie w rozkłóconych z solą, pieprzem jajkach i na końcu w bułce tartej. Smażymy na oleju z dodatkiem masła z obu stron na złoty kolor. Roladki przekładamy do żaroodpornego naczynia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15 minut pod przykryciem w 180 stopniach.
Do usmażenia de vollaye wykorzystałam rondel z koszykiem do smażenia dostępną w sklepie internetowym http://przyjemnegotowanie.pl.
Rondel z koszykiem do głębokiego smażenia. Wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Wielowarstwowe dno termiczne zachowujące ciepło. Umożliwia szybkie podgrzanie żywności utrzymując temperaturę przez długi czas. Można myć w zmywarce. Można stosować na wszystkich rodzajach kuchenek, także indukcyjnych. Średnica 18cm, wysokość 15cm. Pojemność 3,6L.
Do kupienia oczywiście na http://przyjemnegotowanie.pl.