Sezon na szparagi trwa krótko, trzeba więc czerpać z niego garściami.
Dziś niezwykle prosta w wykonaniu i bardzo apetyczna, tarta ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi. Kilka świeżych składników, gotowe ciasto francuskie i w okamgnieniu można wyczarować tatrę, która cieszy oko kolorami a smakiem rozpieszcza podniebienie.





Przygotowanie:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- pęczek szparagów
- 2 jajka
- 50 ml śmietany 18%
- pomidorki koktajlowe
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 8 cieniutkich plastrów boczku wędzonego
- Ser Brie
Ze szparagów odcinamy zdrewniałą końcówkę. Blanszujemy je zanurzając na kilka chwil we wrzątku, a następnie polewamy zimną wodą. Odsączone szparagi owijamy plastrami boczku. Ciasto francuskie przekładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W misce rozkłócamy jajka ze śmietaną i przyprawami. Na spód tarty wylewamy zalewę. Na wierzchu układamy owinięte w boczku szparagi, pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe oraz pokrojony ser brie. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy tartę przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez kolejne 10-15 minut, aż tarta będzie ładnie zarumieniona.