Jakie zupy skutecznie nas rozgrzeją w długie, zimne jesienne wieczory? Proponuję rozgrzewającą, niezwykle aromatyczną aksamitną zupę czosnkową. Idealna w okresie jesienno-zimowym, na zimniejsze, deszczowe wieczory.
Składniki:
- 3 główki czosnku
- 4 ziemniaki
- 100 g serka topionego śmietankowego
- 1 l bulionu drobiowego
- 300 g śmietany 30%
- 2 łyżki masła
- sól, biały pieprz
- grzanki
Wykonanie:
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną cebulkę, następnie siekamy czosnek, wszystko delikatnie przysmażamy. Do garnka z wodą (ok. 1 litr) wrzucamy kostkę rosołową, a potem przysmażoną cebulkę z czosnkiem. Obieramy ziemniaki i kroimy w małe kawałki, wrzucamy do garnka z bulionem i gotujemy około 20 min. Następnie wszystko blendujemy na gładko, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku i mieszamy. Podajemy z grzankami :)) Smacznego!
O tak! Uwielbiam takie zupy!
😀