Miękkie i puszyste, drożdżowe ciasto w kształcie gwiazdy nadziewane masą makową. Świetna alternatywa dla zawijanego makowca. Ciasto powstało dzięki uprzejmości marki Helio

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 180 ml mleka
  • 2 jajka
  • 50 g masła

Oraz

wykonanie:
W dużej misce dokładnie mieszamy drożdże z dwiema łyżkami cukru, letnim mlekiem oraz 3 łyżkami mąki i pozostawiamy do podrośnięcia. Następnie dodajemy jajka wymieszane z pozostałym cukrem, pozostałą mąkę oraz sól i wyrabiamy ciasto. Podczas wyrabiania dodajemy roztopione masło. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość około godziny. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, delikatnie oprószoną mąką i chwilkę wyrabiamy. Następnie dzielimy na cztery równe części. Każdą wałkujemy na okrągły placek o średnicy ok. 25 cm. Pierwszy placek układamy na papierze do pieczenia najlepiej na dużej blaszce od piekarnika i rozsmarowujemy na nim 1/3 część masy makowej, przykrywamy drugim plackiem i smarujemy masą makową, przykrywamy trzecim ciastem, które smarujemy ostatnią częścią masy makowej i układamy czwarty placek. Na środku koła kładziemy szklankę i nacinamy ciasto tak aby otrzymać 16 kawałków. Każdy kawałek skręcamy dwa razy, końce dwóch kawałków sklejamy razem. Ciasto pozostawiamy do podrośnięcia na około 15 min. Podrośnięte smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 30 min.

Categories: Boże Narodzenie, Ciasta

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

28 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

Sernik pistacjowy

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

,,Ciasto wiosenne szpinakowe”

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

Deser makowy HELIO 

Posted on Gru - 15 - 2023

0 Comment

Ciasto Balladyna

Posted on Gru - 14 - 2023

0 Comment