Miękkie i puszyste, drożdżowe ciasto w kształcie gwiazdy nadziewane masą makową. Świetna alternatywa dla zawijanego makowca. Ciasto powstało dzięki uprzejmości marki Helio
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 50 g cukru
- 180 ml mleka
- 2 jajka
- 50 g masła
Oraz
- 1 jajko do posmarowania ciasta
- 300 g gotowej masy makowej z puszki Helio
- lukier: 1 łyżka gorącego soku z cytryny + ok. 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 łyżeczki skórki pomarańczowej Helio
wykonanie:
W dużej misce dokładnie mieszamy drożdże z dwiema łyżkami cukru, letnim mlekiem
oraz 3 łyżkami mąki i pozostawiamy do podrośnięcia. Następnie dodajemy jajka
wymieszane z pozostałym cukrem, pozostałą mąkę oraz sól i wyrabiamy ciasto.
Podczas wyrabiania dodajemy roztopione masło. Wyrobione ciasto przykrywamy
ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość około
godziny. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, delikatnie oprószoną mąką i
chwilkę wyrabiamy. Następnie dzielimy na cztery równe części. Każdą wałkujemy
na okrągły placek o średnicy ok. 25 cm. Pierwszy placek układamy na papierze do
pieczenia najlepiej na dużej blaszce od piekarnika i rozsmarowujemy na nim 1/3
część masy makowej, przykrywamy drugim plackiem i smarujemy masą makową,
przykrywamy trzecim ciastem, które smarujemy ostatnią częścią masy makowej i
układamy czwarty placek. Na środku koła kładziemy szklankę i nacinamy ciasto
tak aby otrzymać 16 kawałków. Każdy kawałek skręcamy dwa razy, końce dwóch
kawałków sklejamy razem. Ciasto pozostawiamy do podrośnięcia na około 15 min.
Podrośnięte smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w ok. 170 st. C przez ok.
30 min.