Jedno z moich ulubionych ciast! Smak dzieciństwa takie ciasto piekła często moja kochana mamusia 😉 Niebo w gębie– nazwa mówi sama za siebie 🙂 Ciasto jest przepyszne, idealny przepis na Święta. Ciasto niebo w gębie to połączenie kruchego ciasta, warstwy jabłkowej oraz kremu orzechowego. Jest wilgotne od jabłek, trochę kremowe i aromatyczne. Serdecznie polecam! Ciasto powstało dzięki uprzejmości marki Helio
Składniki:
2 SPODY
- 3 szkl mąki pszennej tortowej
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/2 szkl cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
- 200 g miękkiego masła
MASA JABŁKOWA
- ok 2 kg jabłek
- 3 łyżki cukru brązowego
- 2 galaretki cytrynowe
KREM ORZECHOWY
- 350 g orzechów włoskich Helio
- 300 ml mleka
- 3/4 szkl cukru
- 300 g masła
POLEWA:
- Polewa mleczna Helio
Sposób przygotowania:
Składniki na spody dajemy do miski i zagniatamy
ciasto, jak się klei podsypujemy mąką. Dzielimy je na dwie równe części. Jedną
dajemy do lodówki a drugą wykładamy dno blaszki wyłożonej papierem do
pieczenia. Pieczemy około 15 minut na złoty kolor w temp 180 stopni grzanie
góra-dół bez termoobiegu. Wsadzamy do nagrzanego piekarnika. Tak samo postępujemy
z drugą częścią ciasta mamy mieć upieczone dwa spody.
MASA JABŁKOWA
2 kg jabłek obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, odciskamy sok. Jabłka
dajemy do garnka i prażymy na małym ogniu do miękkości. Mieszamy co chwile by
się nie przypaliły. Jeśli istnieje taka konieczność można dolać odrobinkę wody.
Gdy jabłka staną się masą, dodajemy do nich 2 galaretki cytrynowe. Wszystko dokładnie
mieszamy do połączenia. Gorącą masę jabłkową wykładamy na pierwszy spód,
wyrównujemy i przykrywamy drugim. Leciutko dociskamy i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy
do wystudzenia.
KREM ORZECHOWY
350g orzechów włoskich mielimy. Następnie do garnka dajemy 300ml mleka, 3/4
szkl cukru oraz zmielone orzechy. Wszystko mieszamy i stawiamy na niewielkim
ogniu. Gotujemy do uzyskania gęstej masy mieszając by się nie przypaliła. Masę
orzechową studzimy Następnie 300g miękkiego masła w temp pokojowej ucieramy na
masę. Dodajemy partiami ostudzoną masę orzechową i miksujemy. Powstały kremy wykładamy
na ciasto, wyrównujemy. Ja na koniec posypałam ciasto posiekanymi orzechami. Ciasto
wstawiamy na noc do lodówki by wszystko się stężało i przegryzło. Następnego
dnia ciasto jest bardzo stabilne, pięknie się kroi i na prawdę cudnie wygląda.