Pizza to jedno z najwspanialszych i najbardziej rozpowszechnionych na całym świecie dań. Wywodząca się z kuchni włoskiej potrawa występuje w tysiącach różnych wariacji. A więc dzisiaj zabieram Was na najsławniejszą włoską potrawę, szybkie, proste danie czyli pizzę Kebab. Dodam, że jest ona jedna z moich ulubionych… 🙂
Składniki:
Ciasto:
- 3 dag drożdży
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
- 1 szklanka mleka
- 3 szklanki mąki
Farsz
- 1 mix sałat z roszponką
- 1 filet z kurczaka
- 15 dag sera mozzarela
- 4 pomidorki koktajlowe żółte
- 4 pomidorki koktajlowe czerwone
- pół czerwonej papryki
- 20 dag pieczarek
- 1 mała cebula czerwona
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- bazylia, oregano, sól, przyprawa kebab- gyros
- łyżka masła
Wykonanie:
W głębokiej misce mieszamy drożdże z solą i cukrem aż staną się płynne. Dodajemy olej i ciepłe mleko, mieszamy, na koniec wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Posypujemy mąką, przykrywamy i odstawiamy na ok 30 minut aż podwoi swoją objętość. W tym czasie cebule kroimy w talarki, pomidorki koktajlowe wzdłuż, paprykę w paseczki. Kurczak oczyszczamy , kroimy w kosteczkę przyprawiamy. Następnie smażymy na łyżce oleju. pieczarki kroimy w plastry dusimy na maśle. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na dwie porcje, każdą rozwałkowujemy na placek o śr. około 28 cm, lekko podsypujemy mąką. Placki układamy na wyłożonej pergaminem blasze. Smarujemy sosem pomidorowym. Układamy na nich plasterki szynki i mozzarelli, rozkładamy pieczarki posypujemy startym serem. Pieczemy w 200 C przez około 15 min. Na upieczonej pizzy układamy mix sałat. Dobrze komponuje się z sosem czosnkowym lub pomidorowym.