Ciasto Maxi King to domowa wersja znanego batonika. Ciasto bez pieczenia, proste w wykonaniu na gofrach z masą mleczną, rozpływającą się masą orzechową i czekoladą. Deser powstał dzięki uprzejmości marki Helio, Stovit.
Składniki:
- 1 opakowanie gotowych gofrów
- ok. 700 ml śmietanki 30%
- 5 łyżki cukru pudru
- Opakowanie cukru waniliowego
- 2 opakowania śmietan fix
- 250 g Mascarpone
- 250g masy orzechowej Helio
- 150g mlecznej czekolady Helio
- 50 g łatki migdałowe Helio
- 50 g posiekanych orzechów laskowych Helio
Przygotowanie :
Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrami na sztywno, następnie wsypujemy śmietan fix i jeszcze chwilę ubijamy. Czekamy aż masa ostygnie. Na dno blaszki o wymiarach 25/30 wykładamy wafelki gofrowe. Na wafelki wykładamy część bitej śmietany, równo rozsmarowujemy. Masę kajmakową lekko podgrzewamy aby miała konsystencję płynną. Ostudzony kajmak i wykładamy resztę śmietany. Ciasto chłodzimy około 10 minut. Następnie na zimne ciasto wylewamy rozpuszczoną czekoladę i posypujemy orzechami i migdałami. Schładzamy najlepiej całą noc.
Wygląda nieźle 🙂 Czy mogą być trudne dla początkującego kucharza?
Dziękuję, ciasto jest naprawdę proste w wykonaniu, bez problemu poradzi sobie początkujący kucharz 😉