Sezon truskawkowy w pełni! Ciasto styropian lub inaczej zwane sernikiem bez sera. Idealnie kruche ciasto w połączeniu z lekkim, niemal piankowym wypełnieniem.


Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 6 żółtek
  • 250g masła
  • ¾  szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Składniki na masę piankową:

  • 10 dag śmietany 18%
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • szczypta soli
  • 40dkg truskawek

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekane na kawałeczki zimne masło, żółtka, cukry oraz sól i wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 1/3 i 2/3. Mniejszą część owijamy folią i wkładamy do zamrażarki. Większą część wykładamy dno foremki. Ciasto nakłuwamy. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier i ubijamy wszystko tak długo, aż piana zrobi się lśniąca i gładka. Następnie do masy dodajemy dwa budynie i wszystko miksujemy. Następnie do masy dodajemy śmietanę i całość delikatnie mieszamy łyżką Masę przelewamy na ciasto. Na wierzchu układamy pokrojone w wzdłuż truskawki. Na wierzch ścieramy ciasto z zamrażarki  Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 40 min.

Sklep internetowy DIOLUT z sprzętem lutowniczym, oraz całą gamą produktów do serwisów elektronicznych. Firma gwarantuje szybką oraz profesjonalną obsługę jak i pomoc przy wyborze towaru.

Categories: Ciasta, Przepisy

6 komentarzy so far.

  1. Wygląda przepysznie. Smakuje pewnie jeszcze lepiej 😉

  2. Danuta pisze:

    Rewelacyjny przepis!

  3. Edyta pisze:

    Ciasto wyroslo. Po wyłączeniu Piekarnika zostało w nim ok 10 monut. Po wyjeciu opadlo. Moze ma 2 cm.

    • Aga pisze:

      Do najczęstszych przyczyn opadania ciasta należy szok termiczny.Nagłe wyjęcie blachy z piekarnika wiąże się z nagłym przejściem z gorąca do temperatury pokojowej. Przed przystąpieniem do wypieków wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Istotne są także doskonałe proporcje składników.

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

28 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

Sernik pistacjowy

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

,,Ciasto wiosenne szpinakowe”

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

Deser makowy HELIO 

Posted on Gru - 15 - 2023

0 Comment

Ciasto Balladyna

Posted on Gru - 14 - 2023

0 Comment