Makaron spaghetti z dynią, czosnkiem i ziołami, posypany sezamem i podany ze startym parmezanem, to wyborne danie z dynią na jesień!
Jakiś czas temu dostałam paczuszkę dzięki uprzejmości firmy EMAKO i miałam okazję testować patelnię aluminiową z powłoką granitową.
Składniki:
- 150 g makaronu spaghetti dyniowe
- 300 g dyni
- 1 filet z kurczaka
- 5 łyżek masła
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 80 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 200 g tartego parmezanu
- 4 łyżki sezamu białego Helio
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy i smażymy na patelni aż nabierze złotawego koloru. Skórkę z dyni odkrawamy i oczyszczamy z pestek. Miąższ kroimy w kosteczkę. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojone w kosteczkę cebulki, doprawiamy solą i szklimy na złoto. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną dynię i usmażonego kurczaka, doprawiamy. Przykrywamy i dusimy przez około 30 minut, do miękkości dyni. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Do naczynia z dynią dodajemy śmietankę, natkę pietruszki i 2 łyżki tartego parmezanu. Do przygotowanego sosu dodajemy makaron spaghetii. Gotowe danie posypujemy pozostałym parmezanem i białym sezamem .
Spaghetti z dynią stanowi doskonałe źródło witaminy A (z dyni), zawiera dużą dawkę witaminy C (z czosnku) oraz witaminy K (z ziół).
Patelnia równomiernie się nagrzewa, dobrze rozprowadza ciepło. Jej grube dno sprawia, że patelnia długo utrzymuje wysoką temperaturą. Patelnia jest masywna, dobrze wykonana, posiada pokrywę szklaną. Wysokiej jakości patelnia aluminiową z powłoką granitową firmy EMAKO znajdzie zastosowanie w każdej kuchni. Polecam serdecznie!