Przepyszne ciasto idealne do małej czarnej. Ciasto 3 bit na delikatnym biszkopcie sprawdzi się również na przyjęciu dla najmłodszych pociech. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta znajdziecie w sklepie Helio , Stovit, oraz ePrezenty

biszkopt

  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

Przygotowanie:

Białka jajek ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Następnie do piany dodajemy porcjami cukier. Do sztywnej piany dodajemy po jednym żółtku, miksując do uzyskania puszystej masy. Do tak przygotowanej masy wsypujemy partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia  delikatnie mieszając masę szpatułką. Piekarnik nagrzewamy do 160 – 170 °C i w tak nagrzanym pieczemy biszkopt przez 25 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt i pozostawiamy do wystudzenia.
masa budyniowa:

  • 3 budynie śmietankowe
  • 6 łyżek cukru
  • 3 szklanki mleka
  • 250g masła

ponadto:

Przygotowanie:

Budynie gotujemy z cukrem w 3 szklankach. Podczas gotowania, należy bardzo dokładnie mieszać masę, aby uniknąć powstania ewentualnych grudek. Odstawiamy do przestudzenia.

W misie miksera umieszczamy masło i dokładnie je ucieramy na puch. Do utartego masła dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Ucieramy do momentu wykorzystania całego budyniu i powstania gładkiej aksamitnej masy. Tak przygotowaną masę budyniową rozprowadzamy równomiernie na wystudzonym biszkopcie.

Na przygotowanej masie układamy warstwę herbatników, które powinny być ułożone ciasno jeden koło drugiego. Masę kajmakową lekko podgrzewamy. Lejącą się masę kajmakową wylewamy na warstwę herbatników, rozprowadzamy równomiernie i następnie układamy na niej drugą warstwę herbatników. Ostatnią warstwę ciasta stanowi bita śmietana.

masa śmietanowa:

  • 600 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 śmietana fix

ponadto:

  • kilka kostek schłodzonej czekolady mlecznej do dekoracji

Przygotowanie:

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodajemy cukier puder i cukier waniliowy oraz śmietan-fix i jeszcze przez chwilkę miksujemy. Ubitą kremówkę wykładamy na ciasto i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Na przygotowanym wcześniej cieście rozprowadzamy warstwę bitej śmietany, którą obficie posypujemy schłodzoną i startą na dużych oczkach czekoladą.

Tak złożone ciasto wstawiamy do lodówki na przynajmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Jeśli szukasz praktycznego prezentu dla żony, mamy czy babci? Deska bambusowa do krojenia to idealny upominek dla każdej pasjonatki gotowania! Koniecznie zaglądnij na stronę ePrezenty, która posiada szeroki asortyment.

Polecam serwety bankietowe  ,które idealnie sprawdzą się na uroczystościach takich jak ślub, chrzest czy komunia.

Atutem sklepu jest możliwość zamówienia dowolnej dedykacji grafiki tekstu na spersonalizowanym prezencie co nada wyjątkowego uroku a to wszystko możecie zamówić w sklepie ePrezenty

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

28 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

Sernik pistacjowy

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

,,Ciasto wiosenne szpinakowe”

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

Deser makowy HELIO 

Posted on Gru - 15 - 2023

0 Comment

Ciasto Balladyna

Posted on Gru - 14 - 2023

0 Comment