Po co biegać po sajgonki do chińskiego baru, skoro można je zrobić samemu? Przepis na sajgonki jest prosty, a ich smak… po prostu pyszny! Sajgonki to typowo wietnamska potrawa. Rodzajów sajgonek jest bardzo wiele, są mięsne, wegetariańskie oraz z makaronem sojowym lub ryżowym. Przepis na delikatną i pyszną przekąskę powstał dzięki firmie Master Cook Handel
Składniki:
- 10 arkuszy papieru ryżowego
- 1 pierś z kurczaka
- Kilka liści sałaty pekińskiej
- 10 dag pieczarek
- 3 łyżki kukurydzy
- 1/2 opakowania makaronu ryżowego, Około 20 g makaronu ryżowego
- 2 marchewki pokrojone w cienkie paseczki
- Przyprawa do kurczaka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu sweet chilli
Wykonanie: Kurczaka myjemy oczyszczamy, kroimy w paseczki, przyprawiamy i obsmażamy na patelni, aż będzie złocisty. Pieczarki kroimy w paski i smażmy na patelni. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Marchewkę i kapustę kroimy w cienkie paseczki. Wszystkie składniki przekładamy do miski, mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Papier ryżowy moczymy w przegotowanej wodzie na 2 sekundy i na każdy nakładamy łyżkę nadzienia, zawijamy tradycyjne sajgonki. Podajemy z sosem sweet chilli.
Przepiękna róża 🙂 super wygląda 🙂
bardzo fajnie to wygląda i na pewno świetnie smakuje 🙂 może zrobię w weekend 🙂