Jeśli nie jesteście jeszcze fanami szparagów, spróbujcie ich w formie tarty z ciastem filo. Ciasto filo i boczek podkreślają ich kruchość i delikatny smak. Szparagi przygotowałam dzięki życzliwości marki Master Cook Handel
Składniki:
- 1 opakowanie ciasto filo
- 9 szparagów zielonych z odciętymi końcówkami
- 3 plastry boczku
- 3 plastry sera żółtego
- 20 dag ricotty
- 10 dag mascarpone
- 2 jajka
- gałka muszkatołowa
- 100 ml gęstej śmietany 12%
- sól, pieprz, chilly
- liście bazylie
Wykonanie: Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce a następnie blanszujemy około 5 minut w osolonej, gotującej się wodzie. Blanszowanie to inaczej podgotowywanie, aby zachować niepowtarzalny smak i kolor. Jest to sposób na to, by nie jeść surowych warzyw, a równocześnie nie tracić ich chrupkości i świeżego smaku. Zblanszowane szparagi owijamy plastrem sera a następnie plastrem boczku i podsmażamy na patelni. W tym czasie sery mieszamy z jajkami, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chilly i gałką muszkatołową. Każdy arkusz ciasta filo smarujemy roztopionym masłem przy pomocy pędzla, żeby ciasto nie wyschło podczas pieczenia. Formę do pieczenia tarty smarujemy również roztopionym masłem. Arkusze z ciasta układamy w naczyniu kolejno, każdy nieco przesuwając w stosunku do poprzedniego. Tak przygotowaną formę wypełniamy nadzieniem serowym oraz owiniętymi szparagami. Nadzienie przykrywamy płatami ciasta fillo. Pieczemy w piekarniku nagrzanym w 180-200 stopni na termoobiegu około 30 minut aż zmiękną i delikatnie się przyrumienią.
Potykacze reklamowe to świetny produkt do stosowania wewnątrz lub na zewnątrz. Potykacz wykonany z solidnej konstrukcji służy do dwustronnej prezentacji plakatów o większych wymiarach. Idealny jako element dekoracji do restauracji, hoteli, pubów, sklepów.