Roladka, którą dziś prezentuję jest prostym, efektownym i pysznym daniem! Idealna na przystawkę czy jako przekąska w ciągu dnia, a składniki potrzebne do jej przyrządzenia z pewnością znajdziecie w swojej lodówce. Zawinięte w ser żółty jajka i szynka tworzą smaczną kompozycję. Polecam!
Składniki:
- 0,5 kg żółtego sera
- 15 dkg serka śmietankowego Delikate
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 6 plasterków szynki
- sól, pieprz
Wykonanie:
Ser w foliowej torebce wkładamy do gorącej wody i obracamy torebką tak, aby równomiernie zmiękł. Do serka śmietankowego dodajemy drobno pokrojone jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Miękki żółty ser wyjmujemy z wody, rozwałkowujemy jak ciasto, układamy szynkę i smarujemy masą serową, zwijamy jak roladę, owijamy folią i wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Zastygniętą kroimy w plastry. Smacznego!
uwielbiam sery 🙂 ja jednak dałabym dla lepszego smaczku ser wędzony a do serka dorzuciłabym jakieś smaki „ostrości” żeby nie było za mdło 🙂 troszkę czosnku może ogórka kiszonego w kosteczkę 🙂 ale każdy ma swoje gusta 🙂
Zamiast serka śmietankowego rozgnieść serek topiony z jednym ząbkiem czosnku i papryką w proszku, a do farszu można dodać paprykę konserwową, grzybki marynowane, ogórek konserwowy