Dzisiaj kolejny przepis z dynią w roli głównej. Tym razem w postaci deserów w lampkach.
Składniki na masę:
- 2 szklanki puree z dyni
- 3 galaretki brzoskwiniowe
Masa:
- Śmietana 30% – 250ml
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki serka mascarpone
Dodatkowo:
Przygotowanie puree:
Dynię kroimy na kawałki i zalewamy niewielką ilością wody, gotujemy do miękkości. Kiedy dynia jest już miękka miksujemy całość blenderem.
Wykonanie deseru:
Puree z dyni chwilkę gotujemy. Do gorącej masy wsypujemy galaretkę brzoskwiniową i bardzo dokładnie mieszamy. Masę studzimy, tężejącą wykładamy do lampek wina. Lampkę należy umieścić w pozycji pochyłej, a jednocześnie stabilnej. Deser wstawiamy do lodówki, żeby masa całkowicie zastygła. W tym czasie ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem i serkiem mascarpone. Ubitą kremówkę przekładamy na wystudzoną masę dyniową. Lampkę stawiamy na poziomej powierzchni na około 3 godz w lodówce. Smacznego!