Krewetki w cieście piwnym, delikatnie chrupiące ciasto, a w środku soczysta krewetka. Najlepiej smakują z sosem słodko- ostrym. Pychotka!
Składniki:
- 300 g świeżych krewetek
- 140 g mąki + kilka łyżek do obtoczenia krewetek
- 150 ml zimnego piwa
- Chili, sól, pieprz
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- Olej do smażenia
Wykonanie:
Do miseczki wsypujemy mąkę, sól, proszek do pieczenia, chilli, pieprz i mieszamy. Porcjami dolewamy piwo, wszystko energicznie mieszamy. Krewetki myjemy osuszamy a następnie solimy. Na talerz wysypujemy trochę mąki, krewetkę obtaczamy w mące a następnie zanurzamy w ciście, delikatnie wkładamy do garnka z rozgrzanym olejem. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Gotowe układamy na papierowym ręczniku aby ociekły z tłuszczu. Podajemy z sosem słodko- ostrym. Smacznego!