Cisto snickers kremowe, delikatne, rozpływające się w ustach ciasto z orzeszkami. Bardzo dobre ciasto na specjalne okazje.
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta znajdziecie w sklepie Helio, Stovit.
Ciasto prezentuję się w obecności pięknych serwetek firmy ePrezenty
Składniki na masę orzechową:
- 200 g posiekanych orzechów włoskich Helio
- 100 g masła
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu Stovit
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki
- 200 g margaryny
- 200 g cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki na krem:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 2 śmietanfixy
Dodatkowo:
- puszka masy orzechowej Helio lub masy krówkowej kajmak Helio
Przygotowanie masy orzechowej: Na głębszej patelni lub w rondlu rozpuszczamy masło z cukrem i miodem. Dodajemy posiekane orzechy włoskie i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając przez ok 3 min. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia .
Przygotowanie ciasta: Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy na 3 części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt ok. 20×30 cm. Dwie części to same ciasto, natomiast trzecią pokrywamy wcześniej przygotowanymi orzechami w miodzie.Blachę o wymiarach ok 20x30cm wykładamy papierem do pieczenia, a na nim rozwałkowany prostokąt ciasta. Najłatwiej jest przygotować 3 blachy, ale można też piec na jednej, zmieniając jedynie arkusze z ciastem – troszkę więcej zabawy).Pieczemy każdą warstwę osobno. Warstwy bez orzeszków pieczemy w 180°C przez ok. 8-10 min. w zależności od piekarnika – do uzyskania ślicznego jasnozłotego koloru, warstwę z orzeszkami 2 minuty dłużej. Nie pieczemy za długo (to ważne!), bo zbyt wypieczone blaty będą za twarde! Blaty zdejmujemy z blachy dopiero po całkowitym wystudzeniu – wcześniej są miękkie i mogą się połamać.
Przygotowanie kremu:
Śmietankę ubijamy na sztywno, w trakcie ubijania dodając do niej cukier puder, cukier waniliowy i śmietanfixy.
Gotowe przestudzone blaty przekładamy kremem w kolejności:
- ciasto
- masa kajmakowa
- ciasto
- krem śmietanowy
- ciasto z masą orzechową
Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc. Smacznego!
Jeśli szukasz praktycznego prezentu dla żony, mamy czy babci? Deska bambusowa do krojenia to idealny upominek dla każdej pasjonatki gotowania! Koniecznie zaglądnij na stronę ePrezenty, która posiada szeroki asortyment.
Polecam serwety bankietowe ,które idealnie sprawdzą się na uroczystościach takich jak ślub, chrzest czy komunia.
Atutem sklepu jest możliwość zamówienia dowolnej dedykacji grafiki tekstu na spersonalizowanym prezencie co nada wyjątkowego uroku a to wszystko możecie zamówić w sklepie ePrezenty