Pyszny deser inspirowany znanym i lubianym przez wszystkich ciastem malinowa chmurka. Deser ten polecam każdemu, kto uwielbia ciasto malinowa chmurka. Pyszne deserki zostały stworzone dzięki uprzejmości firmy Helio.
Składniki:
Składniki na spód:
- 120 g ciastek maślanych
Składniki na warstwę malinową:
- 1 opakowanie galaretki malinowej
- 450 ml gorącej wody
- ok. 200 g malin (świeżych lub mrożonych)
Składniki na warstwę śmietankową:
- 200 ml śmietanki kremówki 36%
- 100 g serka mascarpone
- 1 czubata łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
- beziki
Dodatkowe składniki:
- 50 g płatki migdałowe Helio
Przygotowanie:
Galaretkę malinową rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody. Pozostawiamy do ostudzenia. Ciasteczka maślane kruszymy na bardzo drobne kawałeczki. Przygotowujemy około 12 pojemniczków. Na dno wsypujemy warstwę pokruszonych ciastek a następnie wsypujemy maliny. Gdy galaretka wystygnie, ale będzie nadal płynna, wlewamy ją do pojemniczków na maliny. Wstawiamy gotowe deserki do lodówki, by galaretka całkowicie stężała. Na suchą patelnię wrzucamy migdały i prażymy je na najmniejszym płomieniu aż lekko się zarumienią. Ściągamy je z patelni i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Gdy składniki się połączą dodajemy po łyżce mascarpone – miksujemy tylko do czasu połączenia się składników. Tak przygotowany krem wykładamy na stężałą galaretkę. Na wierzch posypujemy małe beziki, a na koniec oprószamy uprażonymi migdałami w płatkach. Smacznego!
Policzki wołowe w sosie winno-
czekoladowym