Prezentuję Wam dziś niezwykle lekką, kolorową sałatkę, łączącą w sobie wiosenne smaki świeżej rzodkiewki, szczypiorku i ogórka z aromatycznymi paluszkami krabowymi i delikatnym makaronem ryżowym.
Składniki:
- 200 g makaronu ryżowego
- opakowanie paluszków krabowych 250 g
- mała puszka kukurydzy
- 1 ogórek
- 4 rzodkiewki
- pół czerwonej papryki
- pęczek koperku
- pęczek szczypiorku
- kilka liści sałaty pekińskiej
- 3 łyżki słoneczniku
- 5 łyżek majonezu
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób wykonania:
Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem, pozostawiamy w naczyniu na 15 minut następnie odcedzamy i kroimy. Paluszki krabowe i warzywa kroimy w drobną równą kosteczkę. Dodajemy wszystkie składniki, posypujemy posiekanym koperkiem i szczypiorkiem a następnie łączymy razem z majonezem, doprawiając do smaku solą i pieprzem.