Prawdziwy domowy żurek, najlepiej podany w chlebie, jest smakiem świąt wielkanocnych. Mocno rozgrzewający, kwaśny, aromatyczny, przygotowany na bazie domowego zakwasu. Żurek w chlebie wygląda bardzo atrakcyjnie i może sam w sobie stanowić ozdobę wielkanocnego stołu! ;)Do przygotowania pysznego żurku wykorzystałam produkty marki ePrezenty!
Składniki na zakwas:
- 350 g mąki razowej
- skórka razowego chleba
- 1 l wody
- 4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
Składniki:
- 100 g boczku
- 100 g kiełbasy
- Zakwas przygotowany wcześniej
- 1 litr bulionu warzywnego (najlepiej z włoszczyzny)
- 2 listki laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżka majeranku
- 1 duża cebula
- 3 suszone borowiki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka tartego chrzanu
- 5 łyżek śmietany 30%
- 4 jajka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania zakwasu na żur:
Do dużego garnka wsypujemy mąkę i zalewamy ją taką ilością wrzącej wody, aż uzyskamy gładką masę. Dolewamy pozostałą wodę. Dodajemy 3 ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Garnek przykrywamy i owiązujemy gazą. Odstawiamy na 3 dni w ciepłe miejsce. Po upływie 3 dni przerzedzamy zakwas.
Sposób przygotowania żurku:
Chudy boczek i kiełbasę kroimy w kostkę lub plastry. Smażymy na patelni, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i smażymy na średnim ogniu, aż składniki ładnie się zrumienią. Do wrzącego bulionu warzywnego wkładamy usmażony boczek, kiełbasę, cebulę oraz suszone grzyby. Do tak przygotowanej bazy dodajemy zakwas (dobrze rozmieszany). Na początek jedynie połowę, żeby żurek nie wyszedł zbyt kwaśny. W razie potrzeby dolewamy zakwas do uzyskania pożądanego smaku. Doprawiamy całość solą i pieprzem, listkiem laurowym, zielem angielskim i gotujemy 20 minut. W tym czasie gotujemy jajka na twardo. Zupę przyprawiamy majerankiem i poprzednio przeciśniętym przez praskę ząbkami czosnku. Wlewamy dobrze wymieszany żur i dodajemy łyżkę chrzanu. Całość mieszamy i krótko podgrzewamy. Zupę zaprawiamy trzema łyżkami śmietany i posypujemy świeżymi ziołami. Pamiętajmy o tym, że trzeba ją koniecznie zahartować 4 łyżkami gorącego żuru, a dopiero potem wlewamy do garnka. Z chlebków odcinamy czubki i wydrążamy środek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C na około 3 min. Ciepły żurek nalewamy do podpieczonego chlebka. Podajemy z plasterkami jajka ugotowanego na twardo.
Obowiązkowo musi znaleźć się na świątecznym stole 🙂