Ciasto Wielkanocne, które stanowi niezwykłą ozdobę świątecznego stołu. Wielkanocna babka z zajączkiem, to tak naprawdę dwa ciasta w jednym ;)Babka powstała dzięki uprzejmości marki Helio oraz Stovit..
Składniki:
Ciasto białe:
• 1 ½ szklanka mąki pszennej
• 5 jajek
• 125g masła lub margaryny
• pół szklanki cukru
• 3 łyżki cukru waniliowego
• 3 łyżki śmietany
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto szpinakowe:
• szpinaku
• 1 ½ szklanka mąki pszennej
• 3 jajka
• 125g margaryny
• pół szklanki cukru
• 3 łyżki cukru waniliowego
• 3 łyżki śmietany
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- Polewa biała
Wykonanie: Ciasto: Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą białą masę. Dodajemy po jednym żółtku, śmietanę, barwnik a następnie przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Gotowe przekładamy do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45 minut. Ostudzone ciasto kroimy na kromki o grubości 2 cm. Z każdej kromki za pomocą foremki wycinamy serca.
Ciasto szpinakowe: Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą białą masę. Dodajemy po jednym żółtku, śmietanę, kawę a następnie przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Małą część ciasta szpinakowego układamy na dnie keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na nim układamy obok siebie delikatnie rząd wyciętych króliczków. Dookoła króliczka oraz na wierzch wykładamy równomiernie pozostałą część szpinakowego ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45 minut. Upieczone ciasto polewamy białą czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej a następnie posypujemy pokruszonymi wycinkami.