Moi Kochani Święta Wielkanocne już za pasem , więc obowiązkowym w menu naszego Wielkanocnego stołu będzie kurczak lub szynka w galarecie. Proponuję pomyśleć już teraz o zbieraniu wydmuszek. Gwarantuję, że jeśli zagości na Waszym świątecznym stole ozdobi i zachwyci swoim smakiem oraz oryginalnością całą Waszą rodzinę. Przystawka jest bardzo prosta do przygotowania, smaczna i zdrowa a dodatkowo będzie ona na pewno piękną dekoracją Świątecznego stołu!
Składniki:
- 10 wydmuszek z jajek
- 30 dkg szynki
- 0,5 l wywaru z rosołu
- 4 łyżeczki żelatyny
- warzywa do dekoracji np. kukurydza, groszek, marchewka, natka pietruszki, ugotowane białko jajka, por
Przygotowanie:
Robiąc wydmuszki pamiętajmy o tym, aby otwór zrobić po szerszej stronie jajka. Wydmuszki z jajek oczyszczamy, myjemy i zalewamy wyparzamy wrzątkiem, a następnie osuszamy. Wywar przecedzamy, zagotowujemy i dodajemy żelatynę dokładnie mieszając. Wszystkie nasze powycinane dowolnymi kształtami składniki wkładamy delikatnie do wydmuszek a następnie zalewamy je przygotowanym wywarem i odstawiamy do zastygnięcia. Obieramy tak jak zwykłe jajko. Smacznego!
Trzeba pamiętać aby posmarować oliwą jajka od środka inaczej galaretka odejdzie razem ze skorupka. 🙂
A jak zrobic takie malutkie ksztalty w srodku?
To już zasługa różnego kształtu wykrawaczy 😉