Wyjątkowo smaczny i oryginalny pomysł na podanie zwykłej piersi z kurczaka. Robi się go całkiem prosto i szybko. Polecam zarówno na co dzienny obiad lub kolację jak i na eleganckie przyjęcie, gdyż prezentuje się niezwykle efektownie.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 filet z kurczaka
- 2 garści świeżego szpinaku
- Ser Feta
- Sól, pieprz, oregano
- 1 jajko do posmarowania
Wykonanie:
Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawami i smażymy na złoty kolor. Rozkładamy ciasto francuskie i na środek kładziemy szpinak, ser Feta, a następnie usmażonego kurczaka. Po bokach zostawiamy miejsce na nacięcie pasków do składania warkocza. Po obu stronach farszu nacinamy paski. Ważne jest, żeby paski po obu stronach były nacięte w takiej samej ilości i w równej odległości. Następnie składamy warkocz, nakładając naprzemiennie paski z obu stron jeden na drugi. Warkocz smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok. 15 minut w temp. 200oC
Wyjątkowo smaczny i oryginalny pomysł na podanie zwykłej piersi z kurczaka. Doskonałe źródło kolagenu oraz witaminy C, A, K oraz witamin z grupy B. Robi się go całkiem prosto i szybko. Polecam zarówno na co dzienny obiad lub kolację jak i na eleganckie przyjęcie, gdyż prezentuje się niezwykle efektownie