Orzechowa gruba warstwa, a pod nią skryte pyszne miodowe nadzienie. Wśród świątecznych pierniczków i maślanych ciasteczek warto przygotować te słodkie cuda i postawić na świątecznym stole. Na prośbę marki Garneczki.pl, powstały w mojej kuchni te pyszne orzechowo- miodowe ule ;).
Składniki:
• 200g orzechów mielonych włoskich lub kokosu
• 200g cukru pudru,
• 1 białko lub 3 łyżki mleka
• Łyżka miodu
• cukier puder do obsypywania foremki
• biszkopciki
Składniki na masę:
• 50 g masła,
• 50g cukru pudru,
• łyżka likier miodowego
Wykonanie masy orzechowej:
Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i dokładnie miksujemy. Przygotowujemy foremki do uli, wysypujemy cukrem pudrem i zamykamy. Z przygotowanego ciasta odrywamy kawałki masy, formujemy z nich kulki i obsypujemy cukrem pudrem. Ciastem wypełniamy foremki i wydrążamy otwór. Otwieramy nasze wypełnione foremki i wyjmujemy gotowe ule.Wkładamy je na kilka godzin do lodówki, do zgęstnienia i osuszenia się ciasta.
Masa miodowa:
W misie miksera ucieramy masło z cukrem pudrem do uzyskania jasnego, puszystego kremu. Na końcu dodajemy likier miodowy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego. Schłodzone ule wypełniamy kremem, od spodu każdego przykładamy okrągły biszkopcik. Smacznego!
Do wykonania ciasteczek wykorzystałam foremki do ciastek plastikowe PRACTIC ULE. Doskonałe do łatwego przygotowywania ciasteczek nadziewanych. Znakomita do przyrządzania tradycyjnych, nadziewanych ciastek – pszczelich uli, gniazd os. Zawiera otwieraną foremkę do uli. Wykonana została z tworzywa wysokiej jakości.