Zabieram Was do słonecznej Italii! Przygotuj deser włoski, który pokochał cały świat! Jest to deser na bazie śmietanki, cukru i wanilii. Panna Cotta przygotowałam dzięki życzliwości marki Garneczki.pl i marki Master Cook Handel
Składniki:
- 400 ml śmietanki kremówki 36%
- 100 ml mleka
- 50 g cukru pudru
- 1 laska wanilii
- 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody
- 250g truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 łyżka cukru
Sos truskawkowy:
- 200 g truskawek
- 1 łyżka cukru
Wykonanie:
Mus: Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody. Truskawki kroimy na ćwiartki, posypujemy 1 łyżką cukru i odstawiamy na 30 minut aż puszczą sok. Po tym czasie owoce łączymy z galaretką i miksujemy blenderem. Mus przelewamy do naszych foremek posmarowanych olejem schładzamy w lodówce.
Mleko, śmietankę i cukier podgrzewamy na bardzo małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Laskę wanilii przekrawamy i zdejmujemy nasionka. Nasionka laski wanilii dodajemy do podgrzanego mleka i śmietanki. Żelatynę moczymy w ciepłej wodzie wg. instrukcji na opakowaniu. Gdy żelatyna napęcznieje, dodajemy ją do gorącego mleka i śmietanki. Mieszamy bardzo dokładnie. Całość studzimy i przelewamy do foremek delikatnie posmarowanych olejem. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia na około 2 godziny. Maliny wsypujemy do garnuszka, dodajemy cukier i kilka minut podgrzewamy. Owoce przecieramy przez sitko aby pozbyć się ziarenek. Przygotowanym sosem malinowym polewamy nasz deserek.
Lubisz eksperymentować w kuchni i przygotowywać ciekawe dania? Co powiesz na miseczki z tortilli, w których możesz podać sałatkę, kebab, dipy czy desery? Przygotowanie takich „tortilla bowls” zajmie chwilę, a efekt będzie niesamowity! Wystarczy wyłożyć tortillą metalową, karbowaną foremkę i włożyć do piekarnika do piekarnika. Pod wpływem ciepła tortilla stwardnieje tworząc efektowne, jadalne miseczki.Do kupienia w sklepie Garneczki.
Cudne foremki 🙂
Z pewnością smakowała wyśmienicie 🙂
Sama takie robię u siebie- faktycznie są wyśmienite!