Czy nie są urocze? A do tego tak proste w wykonaniu i wyśmienite podczas chrupania. Pyszne migdałowe bałwankowe ciasteczka Idealnie sprawdzą się jako słodki prezent dla rodziny i znajomych. Inspiracją do ich powstania była życzliwość marki Garneczki.pl,, marki Dom Akcesoria oraz marki Bogutynmlyn.pl powstały w mojej kuchni bałwanki.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 4 łyżki mąki migdałowej
- 60 g cukru pudru
- 60 g masła
- 100 g miodu
- 3 łyżki przyprawy do piernika
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 małe jajko
Dekoracja:
lukier królewski
- 2 białka
- 2 szklanki cukru pudru
- czekolada mleczna roztopiona w kąpieli wodnej
- pomarańczowy i czerwony cukrowy pisak
- pianki Marshmallow
Dodatkowo do wykonania użyłam:
- miskę do rozpuszczania produktów w kąpieli wodnej marki Zenker
- radełko wykrawacz do pierogów i ciastek
Wykonanie:
Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Mąki przesiewamy z sodą i przyprawą do pierników. W misie miksera ucieramy masło z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Dodajemy miód, jajko i miksujemy do połączenia. Dodajemy przesiane suche składniki, wyrabiamy do otrzymania gładkiej, elastycznej masy i odstawiamy na 1 godz. do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy koła najlepiej za pomocą radełka. Pieczemy około 9 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy z piekarnika i ostudzamy. Robimy lukier królewski. Białko mieszamy z cukrem pudrem.Za pomocą łyżeczki wylewamy lukier na ciastko, mocujemy piankę. Gdy lukier zaschnie zdobimy bałwanki według własnego uznania. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i za pomocą patyczka do szaszłyka rysujemy oczy i uśmiechy na piankach marshmallow, noski rysujemy z użyciem pomarańczowego pisaka a kokardki i szaliki czerwonym pisakiem.
Do wykonania ciasteczek wykorzystałam miskę do rozpuszczania produktów w kąpieli wodnej marki Zenker. Doskonała do wykonania delikatnych ciast, deserów i sosów, gdyż masło i czekolada najbezpieczniej rozpuszcza się kąpieli wodnej. Produkt wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej, co zapewnia trwałości i odporność na zarysowania. Wyposażony został w długą rączkę oraz specjalny haczyk, który pozwala wygodnie oprzeć miseczkę o inne naczynie. Dziubki po bokach ułatwiają przelewanie roztopionych składników. Miska jest poręczna i lekka, świetnie się prezentuje.Do kupienia w sklepie Garneczki.
Do wykonania bałwanków użyłam również radełko wykrawacz do pierogów i ciast.Równo i ładnie kółko za kółkiem wykroi ciasto z najmniejszymi stratami, pozostawiając minimalne resztki wolnego ciasta. Również możesz tym radełkiem wykroić ciasteczka, które będą mieli ładne brzegi .Wykrawane pierożki lub ciasteczka zawsze będą miały ładne jednakowe kształty i pięknie zarobione brzegi. Do kupienia w Dom Akcesoria