Tarta z dynią i boczkiem doskonała na obiad lub kolację. Proste i smaczne danie do serwowania na ciepło i na zimno. Inspiracją do powstania tarty była życzliwość marki Garneczki.pl
Składniki:
- 6 płatów ciasta filo
- 0,5 kg dyni,
- 1 cebula,
- 30 dag boczku,
- 2 jajka,
- 5 łyżek śmietany,
- sól, pieprz, tarta gałka muszkatołowa.
- masło
Wykonanie:
Dynię czyścimy usuwamy środek z pestkami i kroimy w kostkę. Boczek kroimy w paski, cebulę drobno siekamy. Boczek podsmażamy, dodajemy cebulę i na koniec dynię. Śmietanę mieszamy z jajkami. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Formę lekko natłuszczamy i wykładamy płat ciasta posmarowany klarowanym masłem za pomocą pędzla. Czynność tę powtarzamy na kolejnych plastrach ciasta. Przykrywamy farszem, zalewamy sosem. Pieczemy około 40 minut w temp. 200ºC.
Do wykonania dania wykorzystałam praktyczną, prostokątną formę do tarty z wyjmowanym dnem. Blacha będzie niezastąpiona dla każdego miłośnika wypieków. Idealna do pieczenia smacznych tart. ,,W formie można przygotowywać wedle uznania dowolnie komponowane tarty słodkie z kremami czy owocami, które umilą spotkanie przy kawie, ale również tarty wytrawne z serami, warzywami, mięsem czy rybami, które można serwować jako pyszny obiad czy kolację. Forma do tarty posiada karbowaną ścianę, która nadaje brzegom kruchego ciasta estetyczny kształt, charakterystyczny dla tego typu wypieków.” Dzięki formie wyjęcie ciasta nie sprawi Ci najmniejszych problemów, a pieczenie stanie się prawdziwą przyjemnością. Każdy, kto lubi piec i gotować na pewno zainteresuje się i znajdzie coś dla siebie. Wszystkie akcesoria do pieczenia i inne produkty w tym sklepie wykonane są z wysokiej jakości materiałów. Zresztą nie tylko forma do tarty są także inne świetne rzeczy, które musicie zobaczyć, zajrzyjcie sami!!!Do kupienia w sklepie Garneczki