Oryginalny specjał z ziemniaków w kształcie szyszki. Smakuje bosko i jest cudownie chrupiący. Może być smażony zarówno w oleju jak i pieczony w piekarniku dla mniejszej zawartości tłuszczu. wyjątkowo smaczne jako dodatek do dań mięsnych. Szyszki przyrządziłam dzięki życzliwości marki Przyjemne gotowanie i Master Cook Handel.
Składniki:
- 1kg ziemniaków
- 1 łyżka masła
- jajko
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki pszennej
- bułka tarta
- olej
- przyprawa do frytek i ziemniaków (kupiony tutaj)
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki myjemy, obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę. Z ziemniaków i masła robimy pure, a następnie dodajemy pozostałe składniki. Mokrymi rękoma formujemy szyszki i obtaczamy w bułce tartej lub w odpowiednich foremkach. Smażymy je w głębokim oleju na złoty kolor.
Do usmażenia szyszek wykorzystałam rondel z koszykiem do smażenia dostępny w sklepie internetowym http://przyjemnegotowanie.pl. Za pomocą rondla można przygotować proste, szybkie dania, jak również skomplikowane wielodaniowe posiłki.
Rondel z koszykiem do głębokiego smażenia. Wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Wielowarstwowe dno termiczne zachowujące ciepło. Umożliwia szybkie podgrzanie żywności utrzymując temperaturę przez długi czas. Można myć w zmywarce. Można stosować na wszystkich rodzajach kuchenek, także indukcyjnych. Średnica 18cm, wysokość 15cm. Pojemność 3,6L.
Do kupienia oczywiście na http://przyjemnegotowanie.pl.