Pyszna i prosta w przygotowaniu rolada. Smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno. Można ją serwować z dipem czosnkowym lub ulubioną sałatką.

Składniki:

Na masę serową:

  • 30 dag żółtego sera
  • 5 jajek
  • 2 łyżki majonezu

Na farsz:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 30 dag pieczarek
  • 3 łyżki farszu pieczarkowego Ole
  • 2 łyżki kukurydzy
  • 1 cebula
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka

Wykonanie:

Masa serowa: jajka i majonez miksujemy do połączenia składników. Wsypujemy ser, mieszamy dokładnie. Masę wylewamy na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (25x35cm). Masę pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. Po wyjęciu odstawiamy do przestudzenia, następnie zdejmujemy papier.

Farsz: piersi rozcinamy w dłuż i rozbijamy jak na kotlety, oprószamy solą, pieprzem i papryką, odkładamy. Cebulę i pieczarki kroimy w małą kostkę. Cebulę podsmażamy, dodajemy pieczarki, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy do odparowania wody. Dodajemy trzy łyżki gotowego farszu pieczarkowego oraz kukurydzy, mieszamy. Odkładamy do przestudzenia. Na upieczonym placku serowym układamy piersi tak, by przykrywały całą powierzchnię zostawiamy wolne 2cm z jednego szerszego boku. Na mięso wykładamy farsz pieczarkowy. Całość zwijamy ciasno w roladę wzdłuż szerszego boku. Roladę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Roladę pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odkładamy do lekkiego przestudzenia, następnie kroimy na 2 cm porcje.

 

 

Categories: Przekąski, Przepisy

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

28 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

Sernik pistacjowy

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

,,Ciasto wiosenne szpinakowe”

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

Deser makowy HELIO 

Posted on Gru - 15 - 2023

0 Comment

Ciasto Balladyna

Posted on Gru - 14 - 2023

0 Comment