Delikatny, kremowy sernik, pieczony na kruchutkim spodzie, przykryty słodką pianką, na której widnieją małe, złociste, cukrowe kropelki. Ciasto jest bardzo smaczne i może być doskonałą ozdobą świątecznego stołu 🙂


Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła lub margaryny
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg sera twarogowego mielonego (z wiaderka)
  • 1 szklanka mleka 3,2%
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 budyń śmietankowy
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny

Wierzch:

  • 7 białek
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki cukru

Przygotowanie: 
Ciasto kruche: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone w plastry masło, żółtka oraz cukier. Wszystkie składniki wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta. Formujemy kulę i owijam w folię spożywczą. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka, żółtka oraz cukier miksujemy na jasną, puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki masy serowej i krótko miksujemy do połączenia się składników. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy rozwałkowanym ciastem. Wylewamy gotową masę serową. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175*C i pieczemy 1 godzinę.

Bezowa pianka z rosą:  Białka ubijamy na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując.
Po około 45 minutach pieczenia sernika otwieramy piekarnik i rozprowadzamy na nim pianę z białek. Wyrównujemy  i możemy zrobić delikatne fale. Następnie pieczemy dodatkowe 10-15 minut w temperaturze 160 st.C, aż pianka lekko się zarumieni. Po tym czasie uchylamy piekarnik i pozostawiamy sernik na kilkanaście minut do przestygnięcia, a następnie wyjmujemy go z piekarnika i odstawiamy w chłodniejsze miejsce. Ostudzony sernik schładzamy w lodówce. Smacznego!

 

One Response so far.

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

28 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

Sernik pistacjowy

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

,,Ciasto wiosenne szpinakowe”

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

Deser makowy HELIO 

Posted on Gru - 15 - 2023

0 Comment

Ciasto Balladyna

Posted on Gru - 14 - 2023

0 Comment