Szukasz pomysłu na pyszną sałatkę? Pyszna sałatka ze świeżym szpinakiem i chrupiącym boczkiem. Błyskawiczna w przygotowaniu. Doskonale sprawdzi się zarówno na pyszną kolację jak i na imprezowym stole. Sałtkę przygotowałam dzięki życzliwości marki Garneczki, marki Master Cook Handel, marko Ole, Helio oraz marki Stovit.
Składniki:
- 1 mała główka sałaty lodowej
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 100 g boczku w plastrach
- 150 g świeżych liści szpinaku
- 100 g suszonych pomidorów z pestkami dyni w oleju z ziołami Ole
- 2 łyżki czarnych oliwek krojonych Ole
- kulka sera mozzarella
- 1 placek tortilli
- 4 łyżki nasion słonecznika
- 1 łyżkę pestek dyni Helio
- łyżeczka Oliwy z Oliwek Stovit
- sól, pieprz
Wykonanie: Boczek kroimy w paseczki, wrzucamy na rozgrzaną patelnie i smażymy kilka minut, aż będzie chrupiący, następnie zdejmujemy go z patelni i przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy na patelni, na której smażyliśmy boczek, wrzucamy kurczaka i smażymy aż nabierze złotawego koloru. Ser mozzarella kroimy w paski. Ziarna słonecznika podprażamy na suchej patelni bez tłuszczu do zrumienienia. Do miski przekładamy pokrojoną sałatę, umyte liście szpinaku i pokrojone w paski pomidory suszone, oraz resztę składników. Całość delikatnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem. Płat tortilli wkładamy do formy i zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 200 C, do momentu jak nabiorą złocistego koloru. Do gotowej miseczki przekładamy naszą sałatkę polewamy oliwą z suszonych pomidorów i posypujemy prażonym słonecznikiem. Smacznego! 🙂
Lubisz eksperymentować w kuchni i przygotowywać ciekawe dania? Co powiesz na miseczki z tortilli, w których możesz podać sałatkę, kebab, dipy czy desery? Przygotowanie takich „tortilla bowls” zajmie chwilę, a efekt będzie niesamowity! Wystarczy wyłożyć tortillą metalową, karbowaną foremkę i włożyć do piekarnika do piekarnika. Pod wpływem ciepła tortilla stwardnieje tworząc efektowne, jadalne miseczki.Do kupienia w sklepie Garneczki.
Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie 🙂
Rewelacyjnie podana sałatka 🙂 Aż ma się ochotę sięgnąć i spróbować!
nie mogę uwierzyć w to, że jeszcze pół roku temu nie lubiłam boczku… a jeszcze chrupiącego… nie wiem co było ze mną nie tak 😀 😀 😀