Coraz bliżej święta! Pyszne chrupiące ciasto drożdżowe z nadzieniem pieczarkowo- kapuścianym z filetem rybnym. Jest to wspaniała i ciekawa alternatywa dla między innymi ościstego karpia.
Składniki ryby w cieście:
- 250 g mąki
- 1 łyżka oleju
- 2 dag drożdży
- 1 jajka
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru
- sól
Nadzienie i dodatki:
- 600 g filetów z ulubionej ryby (najlepiej sola, łosoś)
- 10 dkg kiszonej kapusty
- 20 dkg pieczarek lub grzybów
- 2 cebule
- masło
- 1-2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, skórka cytrynowa i sok z cytryny do skropienie ryby
- olej do smażenia
- żółtko rozmieszane z łyżką mleka do posmarowania ciasta
- ew. czarnuszka, mak, kminek, pieprz do posypania ciasta (niekoniecznie)
Jak zrobić rybę w cieście?
Rybę solimy, oprószamy pieprzem i startą skórką cytrynową oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki.
W głębokiej misce mieszamy drożdże z solą i cukrem aż staną się płynne. Dodajemy olej i ciepłe mleko, mieszamy, na koniec wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Posypujemy mąką, przykrywamy i odstawiamy na ok 30 minut aż podwoi swoją objętość. W tym czasie pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, dusimy na łyżce masła, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanej, natłuszczonej patelni. Następnie wrzucamy posiekaną kapustę i dusimy pod przykryciem do momentu aż kapusta będzie miękka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku, studzimy całość mieszamy. Umyty i osuszony filet ryby obtaczamy w mące oprószamy solą, pieprzem, przyprawą do ryb i ziołami.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Jedną część wałkujemy od razu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wycinamy prostokąty. Nakładamy na środku całe filety ryby a na to farsz pieczarkowo- kapuśniakowy, przykrywamy drugi płat rozwałkowanego ciasta. przykrywamy drugim ciastem i zaciskamy boki
Całość smarujemy jajkiem. Pieczemy przez 10 min w 220 stopniach po tym czasie obniżamy temp. do 180° i pieczemy dalej ok. 50 min, aż ryba pięknie się zarumieni. Smacznego!
Ryby w takiej formie nie jadłam.