Nie macie jeszcze pomysłu, co dobrego przyrządzić lub upiec dla całej rodziny na Święta Bożego Narodzenia? Przed Wami wspaniały schab pieczony z farszem z boczku i dyni. Schab pieczony to popularne danie na święta Bożego Narodzenia, które często trafia do świątecznego menu Polaków. Aromatyczny, pięknie wypieczony, kruchy, soczysty i bardzo smaczny. Schab podany z dynią cudownie wygląda na stole i pięknie się prezentuje.
Składniki:
- około 1 kg schabu bez kości
- 30 dag dyni
- 2 cebule
- 30 dag wędzonego boczku,
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- pieprz ziołowy, tymianek suszony, czosnek suszony, papryka ostra, sól, majeranek, pieprz
Wykonanie:
Kawałek mięsa myjemy i osuszamy Schab rozcinamy na długi płat mięsa i delikatnie
tłuczemy. Schab nacieramy przyprawami.
Zawijamy mięso w folię i wstawiamy do lodówki na około dobę. Boczek kroimy w
małą kostkę i podsmażamy. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i szklimy ją na
boczku. Dynię kroimy w drobną kostkę i przekładamy do garnka. Podsmażamy na
maśle, aż dynia będzie miękka. Mieszamy ostudzoną dynię z cebulą i boczkiem.
Dobrze doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz mieszamy z
jajkiem, bułką tartą. Na płacie schabu rozkładamy przygotowanym nadzieniem
wypełniamy nacięcia w mięsie, delikatnie obwiązujemy sznurkiem kuchennym i
zawijamy w rękaw do pieczenia. Mięso wkładamy w naczyniu żaroodpornym
posmarowanym na dnie tłuszczem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C
przez około 70 minut. Pod koniec pieczenia można zdjąć folię z wierzchu, aby
mięso się zarumieniło. Upieczone mięso kroimy w plastry po uprzednim
schłodzeniu. Smacznego!