Wygląda, apetycznie i bardzo oryginalnie. Matcha nadaje jej zielony kolor i ciekawy smak. Delikatna gorycz herbaty delikatnie przełamuje słodycz kremu mascarpone i delikatnie słonych pistacji, dając obłędne połączenie smakowe. Dzięki uprzejmości oraz zaufaniu firmy Helio otrzymałam kolejny raz przesyłkę pełną znakomitych produktów z których powstała pyszna rolada!
Składniki:
- 90 g mąki
- 170 g cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki matcha (ok. 18 g)
- 3 łyżki mleka (50 ml)
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 350 g śmietanki 36%
- 100 g serek mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 30 g pistacji Helio
Dodatkowo
- 125 g płatków migdałowych Helio
- Cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Jajka dokładnie miksujemy, następnie dodajemy stopniowo cukier oraz serek mascarpone. Po zmiksowaniu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy herbatę matcha wymieszaną w mleku.
Blachę o wymiarach. 28×34 cm. wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy na nią ciasto i wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 10 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłą roladę zwijamy razem z papierem do pieczenia i pozostawiamy do ostudzenia. W między czasie ubijamy śmietankę z odrobiną cukru. Pistacje obieramy i lekko rozdrabniamy a następnie mieszamy z masą. Ostudzone ciasto delikatnie rozwijamy i smarujemy je przygotowanym kremem. Ciasto delikatnie zwijamy, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Gotową roladę posypujemy cukrem pudrem oraz płatkami migdałowymi.