Wygląda, apetycznie i bardzo oryginalnie. Matcha nadaje jej zielony kolor i ciekawy smak. Delikatna gorycz herbaty delikatnie przełamuje słodycz kremu mascarpone i delikatnie słonych pistacji, dając obłędne połączenie smakowe. Dzięki uprzejmości oraz zaufaniu firmy Helio otrzymałam kolejny raz przesyłkę pełną znakomitych produktów z których powstała pyszna rolada!

Składniki:

  • 90 g mąki
  • 170 g cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki matcha (ok. 18 g)
  • 3 łyżki mleka (50 ml)
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 350 g śmietanki 36%
  • 100 g serek mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 30 g pistacji Helio

Dodatkowo

  • 125 g płatków migdałowych Helio
  • Cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Jajka dokładnie miksujemy, następnie dodajemy stopniowo cukier oraz serek mascarpone. Po zmiksowaniu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy herbatę matcha wymieszaną w mleku.

Blachę o wymiarach. 28×34 cm. wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy na nią ciasto i wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 10 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłą roladę zwijamy razem z papierem do pieczenia i pozostawiamy do ostudzenia. W między czasie ubijamy śmietankę z odrobiną cukru.  Pistacje obieramy i lekko rozdrabniamy a następnie mieszamy z masą. Ostudzone ciasto delikatnie rozwijamy i smarujemy je przygotowanym  kremem. Ciasto delikatnie zwijamy, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Gotową roladę posypujemy cukrem pudrem oraz płatkami migdałowymi.

Categories: Ciasta, Przepisy, Wielkanoc

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

28 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

Sernik pistacjowy

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

,,Ciasto wiosenne szpinakowe”

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

Deser makowy HELIO 

Posted on Gru - 15 - 2023

0 Comment

Ciasto Balladyna

Posted on Gru - 14 - 2023

0 Comment