Jeśli macie dość smażonej cukinii, placków z cukinią i lecza z cukinią, ten przepis na pewno Was zainteresuje. Cukinia może być całkiem niestandardowym dodatkiem do pizzy. Na koniec lata warto się o tym przekonać! 😉
Składniki:
Ciasto:
- 3 dag drożdży
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
- 1 szklanka mleka
- 3 szklanki mąki
Farsz
- 1 mała cukinia zielona
- 1 mała cukinia żółta
- 1 pomidor żółty
- 20 dkg wędliny
- 20 dkg pieczarek
- 1 kulka mozzareli
- 1 szklanka tartego parmezanu
- sól i pieprz
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- bazylia, oregano, sól
Wykonanie:
Zaczyn: W głębokiej misce mieszamy drożdże z solą i cukrem aż staną się płynne. Dodajemy olej, ciepłe mleko i 3 łyżki mąki, mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia.
Po odczekaniu 20 minut do powstałego zaczynu wsypujemy pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto. Posypujemy mąką, przykrywamy i odstawiamy na ok 30 minut aż podwoi swoją objętość. W tym czasie kroimy cukinię, pomidor, pieczarki w plastry. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na dwie porcje, każdą rozwałkowujemy na placek o śr. około 28 cm, lekko podsypujemy mąką. Placki układamy na wyłożonej pergaminem blasze. Smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy ziołami. Układamy na nich plasterki wędliny, cukinii, pieczarek, pomidorów, mozzareli, przyprawiamy. Całość posypujemy parmezanem. Pieczemy w 200 C przez około 15 min. Dobrze komponuje się z sosem czosnkowym lub pomidorowym.
Scenografia eventowa czyli jak stworzyć wymarzony projekt ? Firma ,,Zaplecze graficzne’’ świadczy wszelkie zadania związane z tworzeniem wizualizacji eventowych. Pomoże zorganizować odpowiednią scenografię i oprawę wizualną niezależnie od tego, czy organizujesz poważną konferencję czy kreatywne szkolenie