Pod tą nazwą kryje się pyszne, nietypowe i ciekawie wyglądające ciasto. Owszem, jest dosyć pracochłonne, ale efekt końcowy jest rewelacyjny. Ciasto składa się z kruchych ruloników wypełnionych wiśniami i ułożonych w kształcie piramidki. Całość połączona jest masą z gęstej śmietany. Tym ciastem na pewno zaskoczycie swoich gości. Polecam !
Składniki:
Ciasto:
- 400g mąki (plus mąka do podsypywania)
- 180g masła
- 180g śmietany
- 1 jajko
- 50g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 słoiki po 700 ml wiśni bez pestek w soku
Krem :
- 700 ml śmietany 18%
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- Łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ziarenka z laski wanilii
Do dekoracji:
- 50g białej czekolady Helio
Sposób przygotowania przepisu:
Śmietanę odcedzamy na wyłożonym gazą sicie i wstawiamy na noc do lodówki, aby śmietana odciekła.
Na drugi dzień przygotowujemy ciasto. Łączymy składniki suche: mąkę, cukier i cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Dodajemy zimne masło i dokładnie siekamy. Następnie dodajemy jajko, ekstrakt, śmietanę i wyrabiamy na jednolite ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią wstawiamy do lodówki na co najmniej jedną godzinę.
W tym czasie wiśnie dokładnie odsączamy z kompotu. Śmietanę wyjmujemy z lodówki i ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym, ekstraktem i ziarenkami wanilii.
Schłodzone ciasto dzielimy na 15 równych części. Każdą wałkujemy cienko na prostokąt o wymiarach 10 x 30 cm. Wzdłuż dłuższego brzegu układamy wiśnie jedna przy drugiej i zwijamy w rulonik dokładnie sklejając końce. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zawinięciem do dołu. Pieczemy ok. 25 minut temp. 180 stopni na złoty kolor. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Bierzemy 5 ruloników – ich boki smarujemy kremem i układamy ściśle jeden obok drugiego. Wierzch ruloników smarujemy przygotowanym kremem. Na wierzchu tych roladek układamy kolejne 4 ruloniki, boki również smarujemy cienką warstwą kremu. Wierzch smarujemy masą i układamy kolejną warstwę ruloników- tym razem 3. Ponownie smarujemy kremem, układamy 2 ruloniki, nakładamy śmietanową masę i ostatni rulonik. Całość smarujemy pozostałym kremem i posypujemy wiórkami czekolady. Ciasto chłodzimy najlepiej całą noc w lodówce.