Zabieram Was do słonecznej Italii! Przygotuj deser włoski, który pokochał cały świat! To bardzo prosty do przygotowania deser, który tak naprawdę można wyczarować z niewielkiej liczby składników. Jest to deser na bazie śmietanki, cukru i wanilii. Różyczki Panna Cotta przygotowałam dzięki życzliwości marki Garneczki.pl i marki Master Cook Handel
Składniki:
- 400 ml śmietanki kremówki 36%
- 100 ml mleka
- 50 g cukru pudru
- 1 laska wanilii
- 2 łyżeczki żelatyny lub 2 listki żelatyny + 1/4 szklanki wody
Sos malinowy:
- 200 g malin
- 1 łyżka cukru
Wykonanie:
Mleko, śmietankę i cukier podgrzewamy na bardzo małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Laskę wanilii przekrawamy i zdejmujemy nasionka. Nasionka laski wanilii dodajemy do podgrzanego mleka i śmietanki. Żelatynę moczymy w ciepłej wodzie wg. instrukcji na opakowaniu. Gdy żelatyna napęcznieje, dodajemy ją do gorącego mleka i śmietanki. Mieszamy bardzo dokładnie. Całość studzimy i przelewamy do foremek delikatnie posmarowanych olejem. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia na około 2 godziny. Maliny wsypujemy do garnuszka, dodajemy cukier i kilka minut podgrzewamy. Owoce przecieramy przez sitko aby pozbyć się ziarenek. Przygotowanym sosem malinowym polewamy nasz deserek.
Niesamowita forma na babeczki kształcie kwiatów róży: estetyczne wykonanie i wyśmienity efekt już upieczonych ciasteczek. Elastyczna, wykonana z silikonu, który pozwala na łatwe i szybkie wyjęcie babeczek z formy Formy Pavoni to idealny sposób na urozmaicenie domowych świąt, przyjęć urodzinowych i imprez organizowanych dla dzieci. Pyszności w apetycznej oprawie!
Też mam taką foremkę, uwielbiam w niej panna cotte przygotowywać. Pięknie wygląda 🙂
Dziękuję, to prawda foremka jest super, można z niej wyczarować mnóstwo pyszności 😉