Karnawał w pełni – czas na karnawałowe pączki z kremem budyniowym z nutką ananasa i marakui. Zapraszam na delikatne, leciutkie, puszyste i z chrupiącą skórką pączki ,które powstały dzięki życzliwości marki, Helio oraz marki Stovit.
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 150 g cukru
- 500 ml mleka
- 6 żółtek
- 1 całe jajko
- 100 g masła
- opakowanie cukru wanilinowego
- 40 ml spirytusu
- skórka otarta z 1 cytryny
- pół łyżeczki soli
Krem budyniowy:
- 1 laska wanilii
- 1 szklanka mleka
- 1/2 opakowania budyniu waniliowego
- 4 łyżki cukru
- 125g serka mascarpone
Dodatkowo:
Wykonanie: Najpierw robimy rozczyn: Do miseczki wlewamy 3 łyżki mleka, 1 łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, dodajemy drożdże i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn, cukier, letnie mleko, żółtka i jajka, sól, cukier waniliowy, spirytus i skórkę z cytryny. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz i dalej wyrabiamy, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Miskę z wyrobionym ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). W międzyczasie przygotowujemy krem budyniowy: wanilię przekrawamy i wyciągamy ziarenka, wkładamy wszystko do garnuszka. 3/4 szklanki mleka wlewamy do wanilii i zagotowujemy. W 1/4 mleka rozpuszczamy proszek budyniowy z cukrem i dodajemy do gotującego się mleka z wanilią. Gotujemy budyń mieszając od czasu do czasu. Po ostudzeniu się kremu miksujemy go z serkiem mascarpone i dżemem. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta odrywamy około 50g kawałki i formujemy kulki. Następnie pączusia odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut do podwojenia swojej objętość. Po wyrośnięciu smażymy pączki w rozgrzanym oleju. Gotowy krem budyniowy umieszczamy w rękawie cukierniczym, w pączkach robimy wąskie dziurki i nadziewamy każdego kremem. Gotowe pączki oblewamy rozstopioną czekoladą w kąpieli wodnej i dekorujemy. Smacznego 🙂