Kto z Was nie lubi pizzy? Oto alternatywne babeczki dla dzieci. Nawet największe niejadki dadzą się skusić. Świetnie sprawdzą się także na imprezach jako przekąska. Praktyczne, fajne i smaczne rozwiązanie. Robi się je wyjątkowo szybko a efekt jest naprawdę świetny. Ciekawe czy i Wy je polubicie? Miski w dłoń i do roboty!
Składniki:
Ciasto:
- 3 dag drożdży
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
- 1 szklanka mleka
- 3 szklanki mąki
Nadzienie:
- 20 dkg pieczarek
- 10 dkg sera
- oliwki
- kukurydza
- filet z kurczaka
- pół papryki żółtej i pomarańczowej
- oregano/ przyprawa do pizzy
- pieprz
Sos czosnkowy:
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki śmietany
- 3 łyżki
Wykonanie:
W głębokiej misce mieszamy drożdże z solą i cukrem aż staną się płynne. Dodajemy olej i ciepłe mleko, mieszamy, na koniec wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Posypujemy mąką, przykrywamy i odstawiamy na ok 30 minut aż podwoi swoją objętość. Pieczarki kroimy i smażymy na odrobinie tłuszczu. Filet kroimy w kostkę i obsmażamy w wybranych przyprawach . Papryki kroimy w kostkę. Następnie wszystko mieszamy w misce dodając kukurydzę i pokrojone na pół oliwki . Formę do muffinek smarujemy olejem. Ciasto wyrabiamy i jeśli jest jeszcze taka potrzeba dosypujemy trochę mąki. Od ciasta odrywamy niewielkie kuleczki i wylepiamy nimi foremki, posypujemy szczyptą oregano oraz przyprawami do pizzy, na nie nakładamy po łyżeczce farszu i posypujemy odrobinę startym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 15 minut. Dobrze komponuje się z sosem czosnkowym bądź ketchupem. Czasem wystarczy jeden sos by dopełnić smak potrawy!
Oryginalny pomysł. Zapraszam do dodania przepisu do akcji Pieczarkowy Tydzień 2015, która trwa do piątku 😉
Twoje muffinki wygląda pysznie, bardzo fajny przepis 🙂